Geboorte van PorcPrunus Nicky

DE GEBOORTE VAN PorcPrunus Nicky (door Nico Steintjes & Annemiek Scholten)
16 juli 2011 is onze Moon gedekt door Mauhin Oakley.
26 april 2012 (285 dagen) was het zover. Onze Moon was ’s morgens al onrustig. Om 12:14 was de waterblaas weg.

12:20 De perswee n beginnen sterker te worden

12:51 Moon gaat liggen en de geboorte begint.

Onderstaande serie foto’s is genomen met een tussenpauze van 15 seconde. De totale ‘uitdrijving’ duurde amper 3 minuten. Het lijkt wel langer als je erbij staat en de hevige persweeën ziet.

 

Direct nadat het kalf eruit was draaide Moon zich acuut om en had bijzondere aandacht voor het kalf. Het leek in eerste instantie agressief. Ze hapte als het ware op het kalf en verschoof haar zodoende naar een droge plek. Het happen leek op een soort hartmassage. Zo gauw het kalf begon te spartelen sloeg het happen om in likken.

12:54 Kalf probeert zich al op te richten. We waren verrast met de rode kleur. We wisten dat moeder Moon de roodfactor had, maar van vader Oakley hadden we dat niet verwacht. Hij komt immers uit 2 zwarte ouders en 4 zwarte grootouders!

13.15 kalf is al aardig schoongelikt! Toch komt er nog flink wat slijm (vruchtwater) uit bek en neus. Moeder Moon verwijderd dit vakkundig!

13:47 Amper een uur oud heeft Nicky (want zo is het vaarskalf ondertussen gedoopt) de melkfabriek gevonden.

 

De volgende dag: na goed drinken is het goed rusten tegen het klimhout van de geiten! Kijk eens naar de hoefjes bij geboorte en de volgende dag. Bij geboorte zit er een beschermende zachte laag omheen. Deze is wit van kleur. Na 1 dag is deze laag weg en wordt de hoef harder en krijgt een normale donkere kleur.

2 dagen oud: zo moeder zo dochter. Beiden duidelijk hoogbenig.

Moeder (Moon) en Dochter (Nicky) maken het goed. Kom gerust op kraamvisite!

Annemiek & Nico