Overige activiteiten

TOERTOCHT 2008 ZUID NEDERLAND

Op 20 juni 2008 heeft de Zuid-Nederlandse Holland Dexter tourtocht 2008 plaatsgevonden. Tegen de klok van elf uur hadden zich rond de 20 belangstellenden verzameld bij de Wagyu farm van de heer Slangen te Veulen-Venray.

In de ontvangstruimte is een toelichting gegeven op de fokkerij van het Wagyu ras en de eigenschappen van het Wagyuvlees. Het Wagyurund is oorspronkelijk afkomstig uit Japan en was eingelijk bedoeld als vleesleverancier voor de keizer. De verzorging van deze runderen kent daardoor nogal wat cultuurrituelen zoals massage e.d.

Het vlees van de Wagyu kent een doorregen structuur en het vet in het vlees moet wit zijn. Dit stelt weer eisen aan het rantsoen.

Toelichting in de ontvangstruimte

Wagyu’s aan het voerhek

Massage van een Wagyurund

Na afloop van deze excursie konden er bezoekjes worden gebracht aan 3 deelnemende leden van het Holland Dexter stamboek.
Fam. Maessen te Grashoek: Op het bedrijf van de fam. Maessen waren een aantal koeien en kalveren te bezichtigen. Tevens was er een stand van een bijenhouder waar e.e.a. over bijen en honing maken te zien was

Fam. Selen te Kronenberg

Op het bedrijf van de familie Selen waren 3 Dexters te bewonderen. Daarnaast nog een minicamping en kattenpension.

Fam. Relou te Mill.

Op het bedrijf van de fam. Relou worden melkkoeien gehouden in een ligboxenstal. Daarnaast zijn er een zevental Dexters en enkele Alpaca’s te bewonderen.

Ligboxenstal met melkkoeien (kruising MRIJ x Mont Beliarde

(foto’s door Nico Steintjes en Albert Slagter)