Fotoreportage van de geboorte van het Dexterkalfje Marcus bij de familie Korenblik.
16:05 Waarschijnlijk is de koe al een half uurtje “bezig”. De waterblaas is duidelijk zichtbaar. Deze is blauwig van kleur en bevat zo’n 20 liter waterige vloeistof. Het is van belang dat deze blaas heel blijft. Door de druk van de blaas wordt het geboortekanaal ‘opgerekt’.
16:10 de waterblaas is gebroken. Vaak is er een restant te zien in de vorm van een sliertje. Ook is de achterhand van de koe nat door het vruchtwater.
16:37 De pootjesblaas is nu duidelijk zichtbaar. Deze is veel witter dan de blauwige waterblaas. De pootjesblaas bevat zo’n 5 liter vruchtwater.
In tegenstelling tot de waterblaas mag je de pootjesblaas wel “doorprikken”. Het is echter vaak een taai vlies welke niet gemakkelijk breekt. Wanneer je geboortehulp wilt/moet verlenen is dat in dit stadium het beste. Je kunt de koe opvoelen door met de hand aan de bovenkant langs de naar buiten komende pootjes naar binnen te gaan. Als het goed is voel je 2 naaste elkaar liggende voorpootjes, met daarop gelegen de neus van het kalfje. Dit is de normale ligging. De geboorte zal geen complicaties opleveren. Als het kalf te zwaar is zal er trekkracht bij komen kijken om het kalf ter wereld te krijgen. Dit is bij Dexters een zeldzaamheid.
17:17 de koe heeft tijdens het hele geboorteproces afwisselend gelegen en gestaan. Dit is normaal gedrag.
17:20
17:22 In enkele minuten tijd wordt het kalf naar buiten geperst. De koe is direct opgestaan, hierdoor breekt de navelstreng vanzelf op de zwakste plek. De koe begint direct het jong te likken. Dit stimuleert de bloedsomloop van het kalf. Tevens worden de restanten van de waterblaas opgegeten. Dit heeft 2 functies: vanuit het instinct worden sporen van de geboorte zo uitgewist. Daarnaast bevatten de vruchtvliezen ook eiwitten en hormonen die de melkgift stimuleren.
17:29 Uiteraard komen de tantes op kraamvisite en staat de trotse stamboekstier Pieter (compleet met neuspiercing) naast de moeder.
17:38 Het kalfje “Beek Marcus” doet al de eerste pogingen om te gaan staan. Het zal niet lang duren voor het kalfje kan staan en het uier vindt.